Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Никакви основания да вдигат агнешкото, яйцата и козунака за Великден

Общество

Никакви основания да вдигат агнешкото, яйцата и козунака за Великден

Никакви основания да вдигат агнешкото, яйцата и козунака за Великден - Tribune.bg
Снимка:

„Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията“.

Това заявява председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски.

„Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, казва още той в позиция на АЗП, изпратена до медиите. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите. Именно такива сигнали постъпват в АЗП.

Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм. Плешката излиза с около 20% по-евтина. Цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналата година. Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв.

Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара, информира още Майорски. Той призовава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

От асоциацията съветват потребителите да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети цени, яйца, козунак
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети