Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На второ извънредно заседание депутатите обсъждат ветото на президента върху Закона за инвестициите (ОБНОВЕНА)

Политика

На второ извънредно заседание депутатите обсъждат ветото на президента върху Закона за инвестициите (ОБНОВЕНА)

На второ извънредно заседание депутатите обсъждат ветото на президента върху Закона за инвестициите (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

След кратка почивка Народното събрание започна второ извънредно заседание за деня с единствена точка. Депутатите обсъждат промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които бяха върнати с указ на президента вчера.

Президентът връща за ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

От ДПС подчертаха, че само преди две години от ПП-ДБ са приели този законопроект, а сега са сколнни да се отрекат от него, защото са им „изстинали меките министерски кресла“. Станислав Анастасов от ДПС заяви, че заради „зелените“ организации с години се бавят стратегически обекти от национално значение, като АМ „Струма“, АМ „Хемус“ и редица други. Ако ветото на президента не бъде отхвърлено, Анастасов предупреди, че сме заплашени да избугим една голяма част от парите по ПВУ.

Даниел Лорер заяви, че трябва един обстоен дебат и сега не било времето и трябва да има повече становища.

Анастасов заяви, че тук става дума за публична инфраструктура, инвестиции и работни места, всеки други аргумент би бил против хората.  

„Нито един от изказващите се не каза, че текстовете са лоши. Ако питаме „зелените“, ако може нищо да не се пипа в природата, а според ПП текстовете са добри. Колегата от Габрово каза, че заради зеления рекет тунела под Шипка го няма 15 години. Получава се така, че цялата зала подкрепя тези предложения, но голяма част от тях ще гласуват против, но аргументи нямат“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. Той припомни, че „зелените организации“, които в продължение на десетилетия рекетират държавата, дори не са международно признати. „Сега ми е интересно как една част от ПП-ДБ, които са били вносители на част от тези текстове ще гласуват против. Аз не мога да разбера как е възможно всички да признавате зеления рекет, но накрая с пръстчето да сложите червения знак и да го подкрепяте“, заяви Добрев.

Йордан Йорданов от ПП-ДБ заяви, че „зелен рекет“ има, но той се борел със закони и не можело да има препядстване на достъпа до правосъдие.

По-рано депутатът от ДПС Анастасов заяви, че заради 10 лева такса, която „зелени организации“ не внасят в съда, изграждането на АМ „Струма“ е било забавено с години.

Младен Шишков заяви, че този дебат се води повече от 10 пъти. „Едни и същи аргументи, едни и същи тези от двете страни. Становищата на министерствата са представяни не веднъж“, заяви Шишков. Той заяви, че някак умишлено се пропуска едно важно право, а именно това на свободното придвижване, защото ако не се преодолее ветото то ще бъде нарушено. „Дълги години именно злоупотребата с двуинстанционното обжалване доведоха до забавяне на стратегически проекти. Още колко години ще трябва да чакаме, за да бъде завършен целия магистрален пръстен на страната и да се оправдаваме, че сме дали право на дуцина НПО-та да издевателстват“, заяви Шишков и допълни, че не може да се обясни, че хабитатът на „леопардовия смок“ и „костенурката“ е по-важен от живота на хората, загинали по пътищата.

Шишков припомни, че под натиска на Борислав Сандов като министър на Земеделието е имало настояване да се въведе двуионстанционното производство, но тогавашната коалиция го е отложила за 2 години с предтекста, че предстои изграждането на редица важни за икономиката проекти, в това число инфраструктурни, които така и не се случиха. 

След гласуване ветото на Радев не преодоляно.

Хамид Хамид поиска прегласуване към всички, които подкрепят малкия зелен октопод, който смуче и благодарение на който няма да се реализират основни стратегически обекти, като АЕЦ „Козлодуй“, пътища, магистрали и инвестиции, проекти които са важни не само за България, но и за цяла Европа.

„Този парламент започна странно, един наш колега се закре в шкембето си. На 9 юни да знаете, че даради този поседен вот ще гледате през крив макарон ще гледате лифт на Витоша, през крив макарон ще гледате АМ „Струма“. Няма да спра да го говоря и ще видите какъв хаос сътворихте“, заяви Любен Дилов. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети вето
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати