Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пламен Киров: Министерският съвет нарушава права с разширението на „черния списък“ на САЩ

Политика

Пламен Киров: Министерският съвет нарушава права с разширението на „черния списък“ на САЩ

Пламен Киров: Министерският съвет нарушава права с разширението на черния списък на САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Законова основа за подобни действия може да създаде само следващия парламент

„Създавайки такъв „черен списък” и оповестявайки го обаче, ми се струва, че Министерският съвет би нарушил някои права и интереси на български граждани и юридически лица, които са закрепени в гл. 1 на Конституцията – т.е в основните принципи и ценности на българския основен закон. Те са съсредоточени преди всичко и в чл.19, а именно, че България гарантира свободната стопанска инициатива и я поставя в основите на икономическата система”, коментира пред Нова тв експертът по конституционно право проф. Пламен Киров. Той оправда действията на служебния кабинет с това, че по силата на конституционните си правомощия е отговорен да не пострадат държавни фирми и органи, които влизат в търговски отношения със субектите, които са изброени в списъка на САЩ.

„Публикуването на такива „черни списъци” и то не на този списък, който така или иначе е вече явен, а на допълнителен на евентуално свързани лица, които евентуално биха имали отношение към основния списък, влизаме в много сложна материя, тъй като бихме могли да злепоставим тези физически и юридически лица и да засегнем техни интереси”, категоричен бе Киров. Според него банките вече са взели мерки.

„Те действат много бързо и ефективно, и най-вероятно вече са закрили позициите на въпросните лица от основния списък или просто не извършват разплащания, тъй като всичко преминава през системата Swift, която се контролира от САЩ”, увери юристът. Той изрази позицията си, че правителството не би следвало да публикува такива „разширени“ списъци

„На базата на информацията, които събра от НАП, ДАНС и други органи кабинетът може да предупреди инкогнито нашите държавни физически и юридически лица и фирмите, които са собственост на общините, тъй като нашето определение за „свързани лица“ може да е различно от приетото в американското законодателство. Тук ние не боравим с идентични правни понятия. Оттук могат да произтекат много проблеми", смята експертът по конституционно право. Той не изключва лавина от дела към държавата.

„Може да се случи точно това и съдът да определи, че юридически лица и търговски дружества дружества са претърпели вреди и да постанови обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините, и бюджета ще плаща“, предупреди Киров. Според него Министерският съвет констатира в решението си, че нямаме законова основа, въз основа на която да действаме при създалата се ситуация след наложените санкции от САЩ.

„Такава законова основа може да създаде само следващия парламент, който ще бъде избран на 11 юли“, подчерта конституционалистът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети