Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Премиерът Главчев разговаря с украинския си колега Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

Политика

Премиерът Главчев разговаря с украинския си колега Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

Премиерът Главчев разговаря с украинския си колега Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна - Tribune.bg

Премиерът Димитър Главчев проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Денис Шмигал. „България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война, България  оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо“, обърна се Главчев съм Шмигал. Премиерът Главчев изрази категорична позиция за непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Украинският министър-председател  благодари от свое и от името на народа си за подкрепата, която България оказва.

Премиерът Главчев потвърди, че ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни тази година в Берлин. Основната цел на събитието е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна след края на руската агресия. Министър-председателят Главчев сподели, че на конференцията в германската столица с него ще бъдат и представители на българския бизнес.

Премиерът Главчев бе категоричен, че българската държава подкрепя инициатива „Формула за мир“, представена от украинския президент Володимир Зеленски. Тя представлява концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.

В хода на разговора бяха отбелязани и добрите връзки между двете държави, които са подсилени допълнително от българската историческа диаспора в Украйна, която наброява около 200 000 души.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети